2017.12.19
Latest News

A paper on UHC in Bangladesh published in the Lancet Global Health

Our PhD student Md. Shafiur Rahman and other GHP members published a paper on Universal Health Coverage (UHC) in the Lancet Global Health in December 12. The study used the most up-to-date data to a range of available indicators in Bangladesh to evaluate the country’s progress towards the WHO-defined targets of at least 80% essential health service coverage for the whole population and 100% protection from catastrophic and impoverishing payment by 2030. They found that under current trends, only some of the indicators—including childhood vaccination, improved water, oral rehydration treatment, family planning, and non-use of tobacco—will achieve the target, while key services such as coverage of antenatal care, facility-based delivery, care seeking for pneumonia, or adequate sanitation would not. The findings of the study was also discussed in the Editorial.

The article can be found here.